Podzimní desatero

4. 10. 2024 | Aktuality, Články

Podzim: pestré barvy, ranní mlhy, huňaté svetry a horké nápoje. A taky mnohem méně světla, nachlazení, déšť, šeď, únava… Dešti ani délce dne neporučíme, ale pro svou odolnost, výkonnost i náladu můžeme udělat mnohé. Pro jistotu shrnujeme (a za inspiraci děkujeme Satchin Panda).

1

Vyhovte přirozené touze organismu po pravidelnosti. To, že je zima a málo světla už je dostatečná zátěž.

2

Spěte dostatečně (7-8 hodin), choďte spát a vstávejte ve stejnou hodinu, i o víkendech.

3

Jezte v pravidelném, max. 12hodinovém okně, které si sami zvolíte. Mimo to ani rozinku! Ráno jezte min. hodinu po probuzení, večer min. 3 hodiny před spaním.

4

Nakupte si zázvor a kurkumu – dezinfekce není nikdy dost. Citrony a medem taky nic nezkazíte. Zázvor můžete chroustat jen tak, uvařit z něj čaj nebo jej přidat do vývarů (do těchto tekutin můžete přidat i kurkumu). Zázvor je báječný i na zahřátí.

5

Buďte za světla alespoň 30 minut denně pod širým nebem. Dostatek přírodního světla je nezbytný pro tvorbu serotoninu, hormonu dobré nálady, který pak podmiňuje tvorbu melatoninu, hormonu spánku. Zkrátka, beze světla hrozí špatné spaní.

6

Hýbejte se. Intenzivnímu pohybu (nejlépe venku) se věnujte aspoň 30 minut denně. Stačí rychlá chůze. Ale taková, při které se zadýcháte.

7

Otužujte se. Chlad a hlad jsou dvě zásady dlouhověkosti. Nemusíte hned trénovat s Wim Hofem, stačí se obléknout jako by bylo o 5 stupňů více. Bude vám trochu chladno, ale rozhodně nezmrznete. A ještě se otužíte.

8

Soustřeďte se na každodenní radosti. Víme, že s přibývajícími vrstvami oblečení je to těžší, ale každý den se něco najde: prima kafe, nečekané setkání, domácí mazlíci vč. dětí… A kdyby vážně nic, Světáci zafungují vždycky!

9

Posviťte si na práci. Pokud nemáte štěstí a nejste lesník nebo zahradník, trávíte patrně celé dny pod střechou. Mozek strádá, hormony se netvoří (viz bod 1.), energie a radost ze života se vytrácejí. O mentální výkonnosti nemluvě. Pokud při práci nesedíte přímo u okna, s každým centimetrem vzdálenosti se světelnost v místnosti snižuje. Tak si posviťte! A hlavně…

10

…sviťte správně! Když už trávíte pod umělým světlem většinu času, vyplatí se věnovat pozornost výběru toho správného osvětlení. Čím blíže bude svými parametry světlu přírodnímu, tím lépe. Spektrometr napoví. A pokud byste chtěli mít jistotu, že jste si vybrali to nejlepší světlo nejbližší přírodě, stačí kliknout ZDE.

Sledujte nás:

O nás v médiích

Týden.cz: Nová Waltrovka má unikátní osvětlení

Týden.cz: Nová Waltrovka má unikátní osvětlení

„Prvotřídní osvětlení je základem pro spokojenost a vitalitu na pracovištích, a tím i dobré pracovní výsledky zaměstnanců. Proto jsme se domluvili na spolupráci se společností Spectrasol, která nabízí to nejlepší z LED technologií pro použití v interiérech," říká v...