Nespíte do růžova? Možná proto, že máte málo světla přes den

6. 09. 2024 | Aktuality, Studie

Studie Matematika spánku Polytechnického institutu a Icahn School of Medicine v New Yorku zkoumající dopady snížené expozice světla během dne v době pandemie Covidu-19 kvůli přechodu z pracovního (školního) prostředí do domácího potvrdila, že čím většímu množství světla je člověk během dne vystaven, ať už v domácnosti, práci nebo venku, tím lepší je jeho subjektivní vnímání kvality spánku. Závěry výzkumu zdůrazňují důležitost volby zdrojů světla, které jsou v souladu s cirkadiánními rytmy a prospívají tak spánku, zdraví a pohodě uživatele, při navrhování osvětlení v domácnostech, kancelářích a školách.

Vyšší expozice světlu během dne zkvalitňuje spánek

Studie potvrzuje, že expozice světlu vevnitř nebo čas strávený venku během dne vysoce souvisí se subjektivně vnímanou kvalitou spánku respondentů. Z výsledků vyplývá, že trávení 1-2 hodin denně venku nebo v místnosti s velmi vysokou osvětleností (resp. melanopickou osvětleností mEDI, která udává biologickou účinnost osvětlení) zlepšuje kvalitu spánku v noci a snižuje pravděpodobnost spánkových poruch.

Při vyšší osvětlenosti během dne se zlepšuje nálada a snižuje stres

Autoři výzkumu zjistili, že delší vystavení se dennímu světlu, ať už v interiéru nebo venku, bylo spojeno s lepšími psychickými a emocionálními výsledky účastníků výzkumu během pandemie COVID-19.

Účastníci ve skupině vystavené „velmi jasnému“ světlu v interiéru měli vyšší pozitivní afekt (pocity potěšení, radosti a štěstí) ve srovnání s účastníky ve skupinách „s tlumeným“ a „neutrálním“ světlem. Zároveň účastníci ve skupině s „tlumeným“ vnitřním světlem měli významně vyšší skóre stresu a deprese ve srovnání s účastníky v ostatních skupinách s jasnějším osvětlením.

V návaznosti na vlastní výzkum i citované studie autoři předkládají doporučení pro zlepšení kvality spánku a zvýšení pocitu pohody. Doporučují strávit 1–2 hodiny denně venku, ideálně ráno po probuzení, aby se podpořil přirozený cirkadiánní rytmus. Pro osoby pracující z domova je zásadní maximalizovat přirozené denní světlo v interiéru a optimalizovat distribuci světla v místnosti. Ráno a během dne je řešením při pobytu v interiérech plnospektrální osvětlení s maximálním cirkadiánním účinkem, resp. s maximem melanopických EDI luxů Večerní osvětlení by mělo být teplé, tlumené a umístěné nízko a elektronické displeje by měly být vypnuty alespoň 1–2 hodiny před spaním, aby se minimalizovalo narušení spánkového cyklu.

 

Sledujte nás:

O nás v médiích

Spectrasol ve Vogue!  

Spectrasol ve Vogue!  

O červnové chronobiologické přednášce Satchina Pandy, na níž jsme se podíleli, jsme už psali. Ale ještě jednou se k ní vrátíme - vždyť první zmínka o prokognitivním světle a Spectrasolu v „módní bibli“ je jen jednou! Pokud si chcete připomenout Satchinovo vystoupení...