Fototerapeutický kufr Spectrasol

Vybavený patentovanou plnospektrální LED technologií s unikátní cirkadiánní účinností

  • Možnost ambulantní i domácí aplikace pro léčbu a prevenci
  • Ověřená účinnost na řadu duševních poruch
  • Při aplikaci je možné využít podrobnou certifikovanou metodiku NÚDZ
  • Cirkadiánní účinnost srovnatelná se sluncem
  • Vysoké zastoupení azurových vlnových délek v oblasti 460-520 nm zajišťující maximální melanopickou stimulaci
  • Plošná a příjemná distribuce terapeutického světla
  • Vysoká intenzita světla při zachování zrakového komfortu

Kufr je navržen v rozměrech palubního zavazadla k umístění na stůl tak, aby se jeho světelná plocha nacházela v úrovni očí sedícího člověka. Je určena pro zajištění léčby při hospitalizaci, ambulantní péči a při přechodu z klinické péče do běžného života v rámci aplikace doma.

Vysokou terapeutickou účinnost umožňuje použití unikátní technologie světelného spektra Spectrasol Therapeutic (chráněno patentem č. 308363) s vysokým zastoupením vlnových délek v oblasti citlivosti ipRGC buněk, které působí na cirkadiánní systém. Současně je složení spektra díky omezení škodlivých modrých vlnových délek pod 450 nm a obsahem červených vlnových délek kolem 670 nm příznivé k očím uživatelů.

Jediněčné spektrální složení a klíčové oblasti vyzařovaného terapeutického světla Spectrasol

Oproti jiným dostupným zařízením je přístroj osazen nadstandardně velkou svítivou plochou. Toto umožňuje při terapii vytvořit příjemné prostředí bez oslnění pacienta s možností vykonávat činnost při aplikaci (četba, snídaně, práce na počítači atp.).

Kufr je dodáván ve dvou verzích – ON/OFF a se vzdálenou správou. U verze se vzdálenou správou může lékař předem nastavit vhodné časování terapie a tím přizpůsobit svítidlo individuálním potřebám klienta. Současně může být umožněno online propojení a sdílení dat, ošetřující lékař tak je informován o průběhu terapie klienta.

Ověřená účinnost

Národní ústav duševního zdraví ČR provedl ověření účinnosti fototerapie s využitím fototerapeutického kufru Spectrasol v následujících oblastech:

  • Afektivní prožívání a nálada
  • Spánek
  • Cirkadiánní rytmy
  • Monitorování spolupráce pacienta
Při aplikaci tohoto zařízení je možné využít podrobnou certifikovanou metodiku Národního ústavu duševního zdraví ČR, která je k dispozici níže.

Základní technické údaje

Rozměry přístroje v transportním stavu 648x355x157 mm
Světelné plocha 535×600 mm (3210 cm2)
Hmotnost 8 kg
Příkon max 40 W
Poměrná melanopická účinnost zařízení (melanopic DER) 0,934
Fotopická osvětlenost * 3000 lx
Ekvivalentní melanopická osvětlenost denním světlem * 2750 lx
Náhradní teplota chromatičnosti světla (CCT) 5000 K
Index podání barev (CRI) >80

* v doporučené osvitové vzdálenosti 50 cm

Cena on/off verze: 39 000 Kč

Toto fototerapeutické zařízení je určeno pouze pro specializované lékaře a zdravotníky, kteří jím budou aplikovat fototerapii při léčbě svých pacientů.

Certifikovaná metodika aplikace a ověření technologie od Národního ústavu duševního zdraví ČR:

Terapii lze provádět výhradně na doporučení a dle instrukcí specializovaného lékaře či terapeuta. Porušení těchto doporučení může způsobit nežádoucí účinky na organismus.

Vývoj a metodika aplikace tohoto zařízení byly vytvořeny ve spolupráci s ČVUT UCEEB a NÚDZ v projektu č. FW02020025 financovaném se státní podporou Technologické agentury ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v rámci Programu TREND