Studie

Švýcarští vědci ve výzkumu prokázali přínos expozice dennímu světlu v odpoledních hodinách na bdělost, kognitivní výkonnost, subjektivní pohodu a náladu kancelářských pracovníků

Informace o studii

Nálada

Název:

Effects of realistic office daylighting and electric lighting conditions on visual comfort, alertness and mood

Autor: A. Borisuit, PhD, F. Linhart, PhD, J. L. Scartezzini, PhD and M. Munch, PhD Solar Energy and Building Physics Laboratory, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Lausanne, Switzerland
Datum: 21. března 2014
Zdroj: https://doi.org/10.1177/1477153514531518
PDF: Effects of realistic office daylighting and electric lighting conditions on visual comfort, alertness and mood.PDF

Stručné shrnutí

Studie zjistila, že pracovníci vystaveni dennímu světlu vykazovali v odpoledních hodinách vyšší bdělost, kognitivní výkonnost, subjektivní pohodu a lepší náladu ve srovnání s těmi, kteří pracovali pod konvenčním elektrickým osvětlením. Výzkum také prokazuje, že změny fotometrických proměnných, jako je intenzita osvětlení, náhradní teplota chromatičnosti (CCT) a index podání barev (CRI), mají vliv na celkovou spokojenost zaměstnanců, zejména na zrakový komfort, bdělost a náladu. Autoři proto zdůrazňují, že je nezbytné v kancelářském prostředí zohledňovat jak vizuální, tak nevizuální účinky osvětlení.

Pracující vykazovali při elektrickém světle dřívější ospalost a horší náladu a fyzickou pohodu než při denním světle

Subjektivní hodnocení účastníků výzkumu ukázalo, že zatímco bdělost a fyzická pohoda se v průběhu odpoledne snižovaly v obou světelných podmínkách, pracovníci se cítili unavení a ospalí dříve při elektrickém osvětlení než při denním. Zhoršení celkové pohody bylo sledováno pouze pod elektrickým osvětlením.

Při denním osvětlení účastníci výzkumu hlásili vyšší zrakový komfort než u běžného elektrického osvětlení.

Ve dvou reálných prostředích kancelářského osvětlení bylo zjištěno výrazně vyšší skóre vizuální přijatelnosti v podmínkách denního světla než elektrického světla, a to i přes absenci přímého výhledu ven. Zároveň bylo subjektivní oslnění nižší v podmínkách s denním světlem než v podmínkách s elektrickým.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)