Studie

Čínští odborníci v článku prezentují dosavadní vědecké poznatky o tom, jak cirkadiánní rytmy regulují imunitní systém na molekulární, buněčné i fyziologické úrovni, a tím přispívají k udržení homeostázy a odolnosti vůči nemocem.

Informace o studii

Celkové zdraví

Název:

Circadian rhythm regulation in the immune system

Autor: Jun Ding, Pengyu Chen, Chunjian Qi Nanjing Medical University, China
Datum: 19. prosince 2023
Zdroj: https://doi.org/10.1111/imm.13747
PDF: Circadian rhythm regulation in the immune system.PDF

Stručné shrnutí

Vědci z Nanjing Medical University dokazují, že základní geny cirkadiánních hodin, jako jsou BMAL1 a REV-ERB, modulují funkce imunitních buněk, včetně jejich migrace, fagocytózy a metabolismu mitochondrií. Cirkadiánní rytmy dle závěrů studie také aktivují různé signální dráhy, zánětlivé reakce a adaptivní imunitní procesy. Autoři zdůrazňují, že zaměření se na vztah mezi cirkadiánními rytmy a imunitním systémem může pomoci při vývoji nových imunologických terapií.

Špatné fungování cirkadiánních rytmů zvyšuje riziko různých onemocnění spojených s imunitním systémem

Autoři studie tvrdí, že narušení cirkadiánních rytmů kvůli nesprávné světelné expozici může vést k dysfunkci imunitního systému a zvýšit tak riziko zdravotních potíží, jako je rozvoj nádorů, zhoršené zánětlivé reakce a autoimunitní onemocnění. Narušení cirkadiánních rytmů v imunitním systému může oslabit schopnost organismu rozpoznávat patogeny a nádory a reagovat na ně. To negativně ovlivňuje načasování a závažnost příznaků onemocnění. Například myši infikované virem encefalitidy na konci své aktivní fáze vykazují výrazně sníženou míru přežití.

Výzkumy dále prokázaly, že narušení klíčových cirkadiánních genů, jako je BMAL1, vede k zesílení zánětlivých reakcí a zvýšenému riziku autoimunitních onemocnění. Například dendritické buňky, které postrádají BMAL1, nejsou schopné správně řídit rytmy prezentace antigenů a aktivaci T-buněk, čímž podporují růst nádorů u myší. Narušení cirkadiánních rytmů navíc vlivem na vstup, množství a tok lymfocytů do lymfatických uzlin vede k onemocněním adaptivní imunity.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)