Studie

Americko-australský vědecký tým zkoumal práce světových odborníků v oblasti cirkadiánních rytmů a dospěl k širokému vědeckému konsensu ohledně vlivu světla na lidský organismus. Zmiňují také stav trhu elektrického osvětlení a doporučují změny norem.

Informace o studii

Celkové zdraví

Název:

Lights Should Support Circadian Rhythms: Evidence-Based Scientific Consensus

Autor: Martin Moore-Ede, David E. Blask, Sean W. Cain, Anneke Heitmann, Randy J. Nelson Circadian Light Research Center Tulane University School of Medicine Monash University Circadian Light Research Center West Virginia University
Datum: 19. ledna 2023
Zdroj: https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-2481185/v1
PDF: Lights Should Support Circadian Rhythms.PDF

Stručné shrnutí

Více než 200 vědců se shodlo, že nepřirozené vlastnosti umělého osvětlení jsou v pozadí závažných zdravotních potíží a že je třeba v budovách zavádět “cirkadiánní osvětlení”, které se zatím na trhu vyskytuje jen v 0,5% instalovaných svítidel. Zároveň doporučují zohlednění cirkadiánních vlastností elektrického osvětlení do norem. V dokumentu je shromážděno 24 tvrzení o vlivu světla na cirkadiánní rytmy a zdraví, na kterých se shodly více než dvě třetiny z celkového počtu 248 světových vědců, kteří dohromady od roku 2008 publikovali 2697 článků o světle a cirkadiánních hodinách v recenzovaných časopisech. Studie zdůrazňuje význam pravidelného vystavení přirozenému světlu během dne pro posílení cirkadiánních rytmů. Zdůrazňuje také negativní účinky vystavení světlu obsahujícímu modrou energii večer a v noci, protože může narušovat spánek, zpožďovat cirkadiánní rytmy a zvyšovat riziko zdravotních problémů. Zároveň současné statistiky ukazují, že pouze 0,5 % prodávaných svítidel má vlastnosti, které nenarušují, a naopak podporují cirkadiánní rytmy. Dokument ukazuje, že existuje již dostatek důkazů na zavedení cirkadiánního osvětlení, které upravuje intenzitu a spektrum světla během dne a noci, jako standardu ve směrnicích a doporučeních pro veřejné instituce a stavební projekty.

Jasné světlo během dne podporuje správné fungování cirkadiánních rytmů a zvyšuje bdělost a kognitivní funkce

Zvýšení intenzity světla během dne v interiéru podporuje cirkadiánní rytmy a snižuje denní ospalost, čímž zároveň podporuje bdělost. Důležité je také zaměřit se na obsah modré složky světla dopadající na sítnici, jelikož je tento faktor zásadnější než samotná teplota chromatičnosti světelného zdroje pro určení vlivu na zdraví. Důkazy také podporují zavedení tzv. cirkadiánního osvětlení, které reguluje intenzitu světla a obsah modré složky ve dne a v noci.

Narušování cirkadiánních rytmů v případě nesprávné expozice světlu vede ke zdravotním problémům

Stabilní cirkadiánní rytmy jsou zásadní pro udržení dobrého zdraví, ale jejich narušení může výrazně zhoršit zdravotní stav. Zvýšená intenzita světla v nočních hodinách zvyšuje narušení cirkadiánních rytmů a potlačuje noční produkci melatoninu. Opakované a dlouhodobé vystavení nočnímu světlu může vést ke zvýšenému riziku rakoviny prsu, obezity, diabetu a poruch spánku. LED zdroje s vysokým obsahem modré složky světla by měly nést varování o škodlivosti jejich použití večer a v noci.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)