Studie

Národní ústav duševního zdraví ČR potvrzuje pozitivní účinky prokognitivního světla Spectrasol na lidské zdraví a dokládá, že přirozené světlo (či umělé osvětlení napodobující slunce) zamezuje výskytu psychických problémů

Informace o studii

Nálada

Název:

NÚDZ Vyjádření k prokognitivnímu světlu společnosti Spectrasol

Autor: PhDr. Jana Kopřivová, Ph. D. et. al. Národní ústav duševního zdraví ČR
Datum: 4. ledna 2023
Zdroj: https://www.spectrasol.cz/doporuceni-aplikace-pro-kognitivniho-osvetleni-spectrasol-od-narodniho-...
PDF: NÚDZ Vyjádření k prokognitivnímu světlu společnosti Spectrasol.PDF

Stručné shrnutí

Výzkumný tým Národního ústavu duševního zdraví potvrzuje, že světla společnosti Spectrasol představují efektivní řešení pro zmírnění negativních dopadů na jednotlivce, kteří mají během dne nedostatečný přístup k přirozenému světlu. Přirozené střídání světla a tmy je hlavním synchronizátorem biologických rytmů, jejichž narušení může dle NÚDZ výrazně přispět k různým somatickým a psychickým onemocněním. Instalace prokognitivního osvětlení například ve školách, zdravotnických a sociálních zařízeních či kancelářích tak vytváří bezpečné a příznivé prostředí pro ty, kteří tráví v uzavřených prostorách značnou část svých životů.

Nedostatek jasného světla způsobuje vyšší pravděpodobnost výskytu depresivních stavů

Světelná expozice přímo souvisí s lidským psychickým zdravím. Studie prokázaly, že nedostatečná intenzita slunečního svitu způsobuje například sezónní afektivní poruchu či poruchu pozornosti s hyperaktivitou. Naopak léčba světlem se osvědčila jako účinná léčba těchto i dalších poruch (např. poporodní deprese či nespavost).

Prokognitivní osvětlení v budovách podpořilo kognitivní výkonnost a prospěch studentů

Studie na studentech pražských gymnáziích prokázala účinnost prokognitivního osvětlení firmy Spectrasol. Bylo zjištěno zlepšení studijních výsledků v matematice, snížení počtu pozdních příchodů a celkové zlepšeníí kognitivního výkonu.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)