Studie

Studie pekingské univerzity prokázala, že zdroje světla s plným spektrálním složením způsobily ve srovnání s běžnou LED výrazně menší poškození sítnice a fotoreceptorů.

Informace o studii

Oči

Název:

More light components and less light damage on rats’ eyes: evidence for the photobiomodulation and spectral opponency

Autor: Jingxin Nie, Ningda Xu, Zhizhong Chen, Lvzhen Huang, Fei Jiao, Yiyong Chen, Zuojian Pan, Chuhan Deng, Haodong Zhang, Boyan Dong, Jiarui Li, Tianchang Tao, Xiangning Kang, Weihua Chen, Qi Wang, Yuzhen Tong, Mingwei Zhao, Guoyi Zhang, Bo Shen Peking University
Datum: 7. prosince 2022
Zdroj: https://doi.org/10.1007/s43630-022-00354-5
PDF: More light components and less light damage on rats’ eyes.PDF

Stručné shrnutí

Čínská studie zkoumala účinky různých zdrojů světla na oči potkanů Výzkumníci porovnávali vliv běžné bílé LED diody a dva nízkorizikové zdroje světla přidáním azurové (484 nm a 511 nm) a červené (664 nm) složky světla. Vystavili potkany těmto světelným zdrojům po dobu 7 dní a měřili funkci a tloušťku sítnice a expresi proteinů souvisejících s autofagií. Výsledky ukazují, že přidání více světelných složek do osvětlení vede k menšímu poškození oči světlem, což potvrzuje účinnost fotobiomodulace (terapie využívající nízkoúrovňové světelné záření) a efektů spektrální opozice.

Přidání červené spektrální složky do světelného zdroje pomáhá chránit sítnici před poškozením tím, že zlepšuje funkci mitochondrií, snižuje oxidační stres a autofagii ve fotoreceptorech.

Červené světlo o vlnové délce 670 nm v experimentu zvýšilo mitochondriální membránový potenciál, urychlilo mitochondriální metabolismus a zmírnilo mitochondriální permeabilizaci a autofágii receptorů. Z toho vyplývá, že díky červené složce v osvětlení dochází k menšímu poškození sítnice světlem.

Mnohospektrální osvětlení s nízkým nebezpečím (LLL – low-level LED) vykazovalo menší poškození sítnice očí potkanů než běžné bílé LED

Výzkumníci v rámci výzkumu vyvinuli nový „zdroj světla s nízkým rizikem“ přidáním azurové a červené složky světla ke konvenční bílé LED. Tento zdroj světla měl stejnou korelovanou barevnou hodnotu (CCT) jako běžná bílá LED, ale vedl k výrazně menšímu poškození funkce sítnice a fotoreceptorů u potkanů, přestože vyzařoval dvojnásobnou intenzitu osvětlení. Tak bylo potvrzeno, že červená složka poskytuje ochranný účinek a azurová složka může mít účinek „spektrální opozice“, který chrání sítnici tím, že zmírní útlum melatoninu spojeného s poškozením světlem.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)