Studie

Práce vědeckého tým Oregonské univerzity popisuje poruchy spánku středoškolských studentů kvůli nedostatku kvalitního světla v učebnách.

Informace o studii

Spánek

Název:

Promoting adolescent sleep and circadian function: A narrative review on the importance of daylight access in schools

Autor: Sojeong Kim & Melynda D. Casement Department of Psychology, University of Oregon, Eugene, Oregon, USA
Datum: 14. dubna 2024
Zdroj: https://doi.org/10.1080/07420528.2024.2341156
PDF: Promoting adolescent sleep and circadian function.PDF

Stručné shrnutí

Američtí vědci se v článku zabývají vlivem světla na spánek a cirkadiánní rytmus dospívajících a zdůrazňují význam dostatečné expozice jasnému světlu ve školách. Centrum pro kontrolu nemocí a prevenci uvádí, že 57,8 % středoškoláků a 72,7 % vysokoškoláků v USA trpí nedostatečným spánkem. Další studie (Lund et al. 2010) zjistila, že více než 60 % studentů ve věku 17 až 24 let vykazuje špatnou kvalitu spánku. Autoři článku poukazují na závažnost tohoto problému a vyzývají k intervencím na institucionální úrovni, které by zajistily optimální světelnou expozici. Dostatečné vystavení světlu, včetně jeho optimálního spektrálního složení v případě umělého osvětlení, je nezbytné pro správné fungování cirkadiánních rytmů a může být účinným nástrojem pro řízení spánku. Denní expozice kvalitnímu světlu dle závěrů studie významně podporuje zdravý spánek a zároveň soustředění, bdělost, vitalitu a náladu.

Expozice jasnému dennímu světlu během trávení času ve škole je důležitým faktorem pro sladění biologických hodin studentů s přirozeným cyklem dne a noci

Prostředí tříd většinou nezajišťuje dostatečné osvětlení, kdy dle studie nejvyšší úrovně dosahují pouze 742 luxů (pozn. v ČR je dle normy třeba jen 500 luxů). Tyto hodnoty jsou nedostatečné vzhledem k tomu, že minimální doporučená intenzita osvětlení pro regulaci cirkadiánního rytmu je 1000 luxů. Je proto dle autorů nutné zvyšovat intenzitu světelné expozice během vyučovacích hodin, jelikož jsou žáci v ranních hodinách převážně uvnitř budov. Výzkumy dále ukazují, že i dospělí pracovníci v kancelářích s dostatkem přirozeného světla uvádějí lepší spánek ve srovnání s těmi, kteří jsou v s jeho nedostatkem.

Vystavení se světlu s azurovou spektrální oblastí v ranních hodinách urychluje cirkadiánní fázi a optimalizuje načasování spánku

Spektrální složení světla hraje klíčovou roli v regulaci cirkadiánních rytmů, a proto by mělo být důkladně zohledněno při návrhu a optimalizaci vnitřního osvětlení. Výzkum (Andersen et al., 2012) ukázal, že dostatečné vystavení dennímu světlu ráno od 6 do 10 hodin je účinné pro urychlení cirkadiánní fáze u většiny jedinců. Naopak expozice světlu večer a v noci od 18. do 6. hodiny může zpozdit přirozený cyklus spánek-bdění. Výsledky dokládají, že expozice světlu s azurovou spektrální oblastí ráno urychluje cirkadiánní fázi a optimalizuje načasování spánku, zatímco v noci může mít opačný účinek a zpožďovat cirkadiánní rytmus.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)