Studie

Studie nizozemské univerzity potvrdila vliv světla na duševní zdraví, pohodu a vitalitu, zároveň i na stres.

Informace o studii

Nálada

Název:

Salutogenic Effects of the Environment: Review of Health Protective Effects of Nature and Daylight

Autor: Femke Beute and Yvonne A.W. de Kort Eindhoven University of Technology, The Netherlands
Datum: 21. listopadu 2013
Zdroj: https://doi.org/10.1111/aphw.12019
PDF: Salutogenic Effects of the Environment.PDF

Stručné shrnutí

Nizozemští vědci spojením existujících výzkumů a vědeckých důkazů potvrdili, že pobyt v přírodě a vystavení jasnému světlu má pozitivní vliv na snížení stresu, zlepšení nálady a posílení výkonnosti. Tato další zjištění o pozitivních účincích kvalitního světla potvrzují, že vedle pobytu venku, by přísun přirozeného světla do interiérů a vizuální i nevizuální vlastnosti umělého osvětlení měly být klíčovými prvky při jejich tvorbě. Lze tak výrazně pomoci zlepšit duševní zdraví, pohodu a vitalitu a snížit stres.

Vystavení jasnému světlu má pozitivní vliv na variabilitu srdeční frekvence, čímž snižuje míru stresu

Bylo zjištěno, že vystavení jasnému elektrickému světlu zlepšuje variabilitu srdeční frekvence u zdravých osob. Zvýšená variabilita srdeční frekvence souvisí se zvýšenou aktivací nervového systému, jenž je opakem reakce „bojuj nebo uteč“ a jeho aktivace je spojena s uklidňujícím a regeneračním stavem. Výsledky výzkumu prokázaly, že vystavení jasnému světlu snižuje stres tím, že zvyšuje aktivitu parasympatického nervového systému a snižuje stresovou reakci organismu.

Vystavení jasnému dennímu světlu má pozitivní vliv na tvorbu serotoninu a náladu

Bylo zjištěno, že vystavení dennímu světlu po dobu 30 minut (přibližně 3 000 luxů) zlepšuje pozitivní náladu ve srovnání se slabými úrovněmi elektrického osvětlení (méně než 100 luxů). Účinky světla na zlepšení nálady přesahují rámec přirozeného osvětlení, protože v terénní studii v kancelářském prostředí bylo jasné elektrické světlo (přibližně 2 500 luxů) spojeno s lepší náladou, konkrétně snižovalo depresivní příznaky a zvyšovalo pocit vitality.

Vystavení jasnému světlu má dle dosavadních studií rovněž pozitivní vliv na produkci serotoninu, neurotransmiteru souvisejícího s duševní pohodou. Další studie potvrzují, že světlo v závislosti na jeho spektrálním složení moduluje zpracování emočních podnětů..

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)