Studie

Studie britské univerzity potvrdila, že fotobiomodulace červeným světlem 670 nm snižuje kolísání hladiny glukózy v krvi (glykémii). Fotobiomodulační světelná terapie tak slouží jako účinný preventivní prostředek k rozvoji cukrovky.

Informace o studii

Celkové zdraví

Název:

Light stimulation of mitochondria reduces blood glucose levels

Autor: Michael B. Powner, Glen Jeffery Department of Optometry and Visual Science, Centre for Applied Vision Research, School of Health and Psychological Sciences, City, University of London, London, UK Department of Visual Neuroscience, UCL Institute of Ophthalmology, University College London, London, UK
Datum: 21. ledna 2024
Zdroj: https://doi.org/10.1002/jbio.202300521
PDF: Light stimulation of mitochondria reduces blood glucose levels.PDF

Stručné shrnutí

Nová studie londýnské univerzity zkoumala vliv fotobiomodulace (PBM) červeným světlem o vlnové délce 670 nm na hladinu glukózy v krvi lidí a ke stimulaci a modulaci biologických procesů v buňkách a tkáních. Výzkumníci zjistili, že 15minutové ozařování světlem o vlnové délce 670 nm (tzv. oblast deep red) 45 minut před standardizovaným orálním glukózovým tolerančním testem (OGTT) vedlo k výraznému snížení celkového vzestupu koncentrace glukózy o 27,7 %. Z výsledků studie vyplývá, že fotobiomodulace světlem o vlnové délce 670 nm lze použít ke snížení prudkého nárůstu glukózy v krvi po jídle, což může pomoci při prevenci a léčbě cukrovky.

Fotobiomodulace červeným světlem o vlnové délce 670 nm významně snížila stupeň zvýšení hladiny glukózy v krvi

Vědci zjistili, že světlo o vlnové délce 670 nm zvyšuje produkci ATP v mitochondriích, což zvyšuje jejich potřebu glukózy. To vede ke snížení hladiny glukózy v krvi, protože buňky čerpají více glukózy z krevního oběhu. Tento efekt je způsoben tím, že světlo stimuluje mitochondriální membránový potenciál a zrychluje metabolismus. Výsledky tedy ukazují, že vystavování se přirozenému slunečnímu světlu nebo plnospektrálním světelným zdrojům obsahujícím vlnové délky nad 650 nm, mohou přispět k lepší kontrole prudkých nárůstů glykémie po jídle, což se ukazuje jako klíčové v klinické intervenci cukrovky.

 

 

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)