Studie

Článek amerického Národního institutu pro diabetes a nemoci trávicího ústrojí a ledvin (NIDDK) potvrzuje, že zvýšení světelné expozice v nežádoucí dobu a snížení dynamiky rozsahu světla mezi denní a noční dobou přineslo negativní důsledky pro lidské zdraví v souvislosti s produkcí melatoninu.

Informace o studii

Spánek

Název:

The Complex Effects of Light on Metabolism in Humans

Autor: Asuka Ishihara, Amber B. Courville and Kong Y. Chen National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Bethesda, USA
Datum: 14. března 2023
Zdroj: https://doi.org/10.3390/nu15061391
PDF: The Complex Effects of Light on Metabolism in Humans.PDF

Stručné shrnutí

Americký Národní institut pro diabetes a nemoci trávicího ústrojí a ledvin zrevidoval dosavadní vědecké poznatky o expozici světelnému záření na lidský organismus. Potvrdil, že expozice světlu hraje zásadní roli v regulaci základních fyziologických funkcí člověka, jako jsou cykly spánku a bdění, tělesná aktivita, stravovací návyky, tělesná teplota a energetický metabolismus. Narušení těchto procesů v důsledku nevhodné expozice světlu může vést k metabolickým dysfunkcím, které zvyšují také riziko vzniku obezity a diabetu. Světlo ovlivňuje lidský organismus prostřednictvím cirkadiánních rytmů, kde klíčovou roli hraje světelná intenzita, doba expozice, spektrální složení a načasování světelné expozice. Hormon melatonin, který se podílí nejen na regulaci spánku, ale také na metabolických procesech, je důležitým zprostředkovatelem těchto fyziologických mechanismů a jeho tvorba závisí na světelné expozici. Optimální expozice světlu respektující přirozené sluneční světlo je proto nezbytná pro prevenci negativních zdravotních důsledků.

Nadužívání umělých světelných zdrojů ve večerních hodinách narušuje přirozené denní a noční cykly lidského organismu

Zvýšená expozice světlu v noci a snížený dynamický rozsah světla mezi dnem a nocí narušují přirozený lidský cirkadiánní rytmus, čímž je negativně ovlivňován spánek, energetický příjem a výdej. Produkce spánkového hormonu melatoninu je ovlivněna světelnými podmínkami. Narušení správné tvorby melatoninu je spojeno s metabolickými poruchami, jako je zvýšené riziko obezity a cukrovky. I když jednotlivci reagují na večerní světlo rozdílně, mohou podle dokumentu NIDDK úpravy světelných podmínek po vzoru slunečního světla nebo melatoninové doplňky pomoci zmírnit negativní dopady nepravidelné světelné expozice., A to zejména u osob s narušeným cirkadiánním rytmem.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)