Studie

Výzkum šanghajské Univerzity Fu-tan zkoumající vliv vnitřního LED osvětlení prokázal, že dostatek světla s vysokou biologickou účinností během dne vede k vyšší denní bělosti a kvalitě nočního spánku.

Informace o studii

Spánek

Název:

Influence of the spectrum of all-day LED lighting on human daytime and nighttime performance

Autor: Nuoyi Li, Sicong Zhou, Wenqing Miao, Congshan Dai, Ali Hassan Shah, Yandan Lin School of Information Science and Engineering, Fudan University, Shanghai, China
Datum: 15. února 2023
Zdroj: https://ieeexplore.ieee.org/document/10071053
PDF: Influence of the spectrum of all-day LED lighting on human daytime and nighttime performance.PDF

Stručné shrnutí

Čínský výzkum potvrdil vliv LED osvětlení na zdraví, spánek a výkonnost lidí. Studie se zaměřila na účinky spektrálního složení LED osvětlení na lidskou výkonnost během dne a kvalitu spánku během noci. Pro experiment bylo vybráno šest typů LED zdrojů: běžné LED diody a LED diody napodobující plné světelné spektrum - sluneční světlo během dne, s CCT 2700 K, 4000 K a 5000 K. Výsledky prokázaly, že denní expozice světlu v interiéru se silnějším nevizuálním podnětem (vyšší melanopické EDI) vedla k vyšší denní bdělosti a lepší kvalitě nočního spánku, zároveň nedostatek denních světelných podnětů vedl ke zhoršení kvality nočního spánku.

Denní expozice světlu se silnějším nevizuálním podnětem vedla k vyšší bdělosti během dne a zlepšení kvality spánku

Studie zjistila, že každodenní vystavení světlu se silnějšími nevizuálními podněty, měřené pomocí melanopického ekvivalentu denního osvětlení (mEDI), výrazně zlepšilo denní bdělost i kvalitu spánku. Index mEDI hodnotí biologické účinky světla na nevizuální funkce, jako je regulace cirkadiánních rytmů. Výzkum prokázal, že osoby, které byly během dne vystaveny vyšším úrovním mEDI, vykazovaly lepší bdělost, koncentraci a kvalitnější spánek, pravděpodobně díky důslednější regulaci biologických hodin. Tento výsledek podtrhuje důležitost optimální denní světelné expozice s vysokou melanopickou účinností pro lidské zdraví, výkon a pohodu.

Nízká denní úroveň mEDI v osvětlení vedla ke špatné kvalitě spánku

Ve studii bylo prokázáno, že CS a melanopické EDI jsou schopny předpovědět trend změn denní bdělosti a kvality nočního spánku.
Konkrétně studie odhalila, že nízká úroveň denních nevizuálních podnětů vedla ke špatné kvalitě spánku, zatímco vysoká úroveň nevizuální stimulace během dne vedla k vysoké kvalitě spánku v noci.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)