Studie

Modré světlo před spaním a v noci narušuje spánkový cyklus tím, že potlačuje uvolňování melatoninu a posouvá cirkadiánní rytmy, což vede ke zdravotním problémům, jako je zvýšené riziko demence, cukrovky a srdečních onemocnění.

Informace o studii

Spánek

Název:

National Geographic: O spánku a světle

Autor: Michael Finkel National Geographic
Datum: 15. srpna 2018
Zdroj: https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=8000&rok=2018&vydani=8
PDF: National Geographic O spánku a světle.PDF

Stručné shrnutí

Modré světlo, které je součástí slunečního záření přes den ale také v obrazovkách elektronických zařízení, nebo LED osvětlení, narušuje cirkadiánní rytmy a spánkový cyklus, pokud je člověk jeho působení vystaven před spaním a v noci. Toto narušení je způsobeno potlačením produkce spánkového hormonu melatoninu a přispívá k poklesu regenerační kvality spánku a vyššímu riziku zdravotních problémů. Vědci také upozorňují, že špatný spánek má vliv na zhoršení paměti, myšlení, imunitního systému i na regulaci nálady. Zároveň bylo prokázáno, že červené světlo je v noci méně škodlivé a jeho používání je vědci doporučováno pro uchování lidského zdraví bez narušeného spánku.

Modré světlo v noci narušuje cirkadiánní rytmy, a tím i přirozený spánkový cyklus.

Modré světlo (s krátkou vlnovou délkou) je přirozenou součástí slunečního záření během dne, ale jeho expozice v nočních hodinách, například z obrazovek digitálních zařízení nebo skrze interiérové, nebo noční pouliční LED osvětlení s obsahem krátkých vlnových délek, může vážně narušit cirkadiánní rytmy a tím i kvalitu spánku. Receptory v sítnici oka (gangliové buňky), citlivé na modré světlo, ovlivňují biologické hodiny tím, že potlačují produkci melatoninu – hormonu, který tělo připravuje na spánek. Čím jasnější je světlo, tím více je produkce melatoninu omezena.Vědci z laboratoře Stevena Lockleye v Brighamově a ženské nemocnice v Bostonu doporučují noční používání červeného světla, které minimálně narušuje biologické hodiny a bdělost.

Nedostatek spánku a jeho špatná kvalita, způsobená narušením cirkadiánních rytmů, ohrožuje lidské zdraví.

Běžný životní styl dnešní společnosti, zahrnující časté používání elektronických zařízení před spaním, významně narušuje přirozené střídání světla a tmy, které řídí biologické rytmy člověka. V důsledku toho spí lidé v průměru o dvě hodiny méně než před sto lety, což ovlivňuje nejen jejich schopnost se kvalitně vyspat, ale i jejich celkovou pohodu a zdraví. Spánek má klíčovou roli při upevňování paměti, regulaci imunitního systému a udržení správného krevního tlaku. Nedostatek spánku může navíc vést ke zvýšenému riziku závažných zdravotních problémů včetně obezity, cukrovky, srdečních onemocnění a demence. Výzkum New Yorské Rochester University ukázal, že kvalitní spánek může snížit riziko Alzheimerovy choroby. Zároveň se lékaři shodují, že špatný spánek u dětí je spojen s výskytem cukrovky, obezity a poruch učení.

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)