Studie

Světové špičky neurobiologie, chronobiologie a psychiatrie doporučují zohledňování biologických účinků světla při aplikaci umělého osvětlení v budovách a stanovili parametry nutných nevizuálních vlastností pro zachování fyzického a duševního zdraví společnosti

Informace o studii

Nálada, Celkové zdraví

Název:

Recommendations for daytime, evening, and nighttime indoor light exposure to best support physiology, sleep, and wakefulness in healthy adults

Autor: Timothy M. Brown, George C. Brainard, Christian Cajochen, Charles A. Czeisler, John P. Hanifin, Steven W. Lockley, Robert J. Lucas, Mirjam Munch, John B. O’Hagan, Stuart N. Peirson, Luke L. A. Price, Till Roenneberg, Luc J. M. Schlangen, Debra J. Skene, Manuel Spitschan, Céline Vetter, Phyllis C. Zee, Kenneth P. Wright
Datum: 17. března 2022
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8929548/
PDF: Odborná doporučení světových špiček k osvětlení v budovách.PDF

Stručné shrnutí

Pro zajištění optimálních podmínek umělého osvětlení v budovách, které podporují správné fungování lidského organismu, je nezbytné zohlednit nejen zabarvení (CCT) a intenzitu světla, ale také jeho nevizuální účinky – tedy jeho přínosy a potenciální rizika pro lidské zdraví. Tento vědecký konsensus předních světových autorit v oborech neurobiologie, chronobiologie a psychiatrie jednoznačně potvrzuje nutnost správné cirkadiánní, neuroendokrinní a neurobehaviorální reakce na světlo, které významně ovlivňují lidské zdraví a pohodu. Odborníci zároveň stanovili nové metriky a parametry měření umělého osvětlení, které zohledňují jeho vliv na lidský organismus prostřednictvím spektrálního složení vyzařovaného světla (SPD), které je pro nevizuální biologické účinky klíčové. Podle tohoto dokumentu již standardní LED (nebo zářivky) do prostor s dlouhodobým výskytem lidí nepatří a je třeba aplikovat umělé plnospektrální osvětlení co nejblíže přirozenému slunečnímu světlu.

Nový způsob měření kvality umělého osvětlení na základě nevizuálních účinků světla – melanopic EDI

Tato nová mezinárodní norma stanovuje způsob, jakým měřit osvětlenost interiéru se zohledněním vlivu světla na biologické procesy v organismu prostřednictvím nevizuálního systému sítnice oka (NIF). V této normě je definována snadno měřitelná veličina EDI luxy – melanopický ekvivalent denního osvětlení (melanopic EDI, mEDI), která zohledňuje nejen vizuální, ale také nevizuální funkce světla prostřednictvím jeho spektrálního složení (SPD). Autoři v odborných doporučeních definovali optimální hodnoty mEDI pro vnitřní osvětlení během jednotlivých fází dne, aby došlo k žádoucím reakcím organismu na světelnou expozici.

Studie zahrnuté do analýzy ukazují, že stimulační účinky světla s různým spektrálním složením jsou lépe předpovídány veličinou mEDI než jinými dostupnými metrikami. Tento závěr je relevantní jak pro denní, tak i večerní a noční osvětlení. Zároveň většina dostupných laboratorních výsledků dokazuje, že mEDI dobře odráží spektrální citlivost lidských cirkadiánních a dalších nevizuálních reakcí na světlo.

Výsledky z laboratorních studií

Dostupné laboratorní důkazy ukazují, že mEDI lépe mapuje účinky světla na bdělost a kognitivní funkce mozku než jiné metriky. Dále potvrzují, že zvýšení hodnoty mEDI v osvětlení může podpořit bdělost jedince během celého dne. Při implementaci doporučení prezentovaných v tomto dokumentu dochází ke správné synchronizaci cirkadiánních rytmů a plynoucí podpoře zdravého spánku, zvýšení bdělosti a nálady a celkové vitality, protože ze světla přichází jasný signál, zda je den či noc a jsou omezeny rušivé účinky světla večer.

Výsledky ze studií prováděných v reálném prostředí

V kancelářích

V kancelářích mělo zvýšení mEDI (přibližně dvojnásobné) příznivý vliv na bdělost, výkonnost, náladu a kvalitu spánku. Zvýšení přístupu k přirozenému dennímu světlu na pracovišti zároveň zlepšilo u kancelářských pracovníků objektivně měřenou kognitivní výkonnost.

Ve školách

Osvětlení s vyšším mEDI(>500 luxů) zlepšilo měřenou koncentraci a porozumění čtenému textu ve školách ve srovnání se současným standardním osvětlením (obvykle poskytujícím mEDI <200 luxů).

V pečovatelských domovech

Zavedení osvětlení s vyšším mEDI vedlo k řadě zlepšení, včetně snížení deprese, rozrušení a úzkostí, lepší denní aktivity a zlepšení kvality spánku u obyvatel pečovatelských domovů.

 

Zajímají vás produkty? Více detailů?
Nebo si chcete jen promluvit?

raději mailujete nebo voláte?

info@spectrasol.cz
+420 776 293 925

Max. velikost souboru: 20 MB.
Souhlas(Required)